Beurt-tsjinsten.

 

     Jan Sipkema is schipper en luchtschommelhouder, gedomiliceerd te Groningen. Hij laat een stalen motorschip Jantina groot circa 60 ton met een Berkelmotor bouwen bij de scheepsbouwer A.P. van der Werff te Drachten. Op 8 mei 1924 wordt hij eigenaar van dit schip. Het schip heeft vermoedelijk een luchtschommel vervoerd in de noordelijke provincies en stond o.m. op de Saarlander Kermis in Leeuwarden. Na zijn overlijden op 11 mei 1945 is het schip op naam gezet van zijn weduwe Jantina Sipkema Krabbenbos te Hilversum. Zij verkoopt het schip in 1950 aan Gerrit Jongsma te Groningen. Hij noemt het schip Wijka. In 1953 koopt Jan Sloots te Groningen het schip en noemt het Hilja. Vervolgens wordt het in 1955 aan Jan van der Meulen te Groningen verkocht en in 1957 aan zijn broer Ype van der Meulen te Harlingen die er vleeswaren mee vervoeren tussen Harlingen en Akkrum.

     Daarna wordt het schip in 1959 verkocht aan de familie van Santen-Tienstra te Leeuwarden. Zij gaan er op wonen en hebben het schip gemoderniseerd. De Hilja is eind jaren 70 met pijn in het hart verkocht omdat het onderhoud te zwaar werd. Ze weten niet meer aan wie ze het hebben verkocht.

In 1980 koopt Jaap Stoof de Hilja, hij overlijdt in 1994 te Weesp.
In 1995 heb ik het schip gekocht en het 'de Vermaak' genoemd gezien het verleden als kermisschip. Sindsdien ligt het schip in Utrecht en wonen wij er met het gezin op en wordt het langzaam maar zeker gerestaureerd.